Danmark indtager en bundplads, når det kommer til iværksætteri: For få danske kvinder springer ud som selvstændige

Det kom som et chok for mange, da en undersøgelse for nylig viste, at danske kvinder indtager en bundplads, når det kommer til iværksætteri. Antallet af danske, kvindelige iværksættere er nemlig meget lavt, både når man sammenligner det med samme antal af mænd, men også når man sammenligner det med antallet af kvindelige iværksættere i international sammenhæng.

Både de andre OECD-lande og de danske mænd klarer sig bedre, når det kommer til iværksætteri

Det er i sammenligning med de øvrige OECD-lande, som vi i Danmark typisk sammenligner os med, at Danmark indtager en rekordlav plads, og det kommer bag på mange interessenter, meningsdannere og ikke mindst politikere. Hvor det i de øvrige OECD-lande i gennemsnit er 9 procent af kvinder i alderen 18-64 år, der er nye iværksættere, så er det samme tal i Danmark kun sølle 4 procent.

Samtidig viser undersøgelser også, at der er dobbelt så mange danske, mandlige iværksættere som der er kvindelige iværksættere. Det vil altså sige, at for hver gang to danske mænd springer ud som iværksætter, så er det kun én dansk kvinde, der gør tilsvarende. Denne skævvridning og Danmarks bundplads i OECD-sammenhæng bliver kaldt både alarmerende og et kæmpe problem.

Utrygheden og selvopfattelsen skræmmer kvinderne væk

Det er særligt utrygheden og uvisheden, der holder danske kvinder fra iværksætteri. Undersøgelser viser nemlig, at adspurgte kvinder sætter ord på, at de er afhængige af en fast, månedlig indkomst for at kunne forsørge børn, familieliv og sig selv, og derfor tør de ikke kaste sig ud i det selvstændige liv og løbe den risiko, der medfølger.

Samtidig sætter mange kvinder også ord på, at de oplever, at de mangler de rette kompetencer og kvalifikationer til at kunne lykkes som iværksætter. Danske kvinder oplever altså ikke, at de er dygtige nok til at varetage den rolle, iværksætteri kræver.

Netop risikovillighed og mod er nogle af de ord, man typisk forbinder med iværksættere, fordi det netop er fyldt med risici at gå selvstændigt. Som selvstændig har man nemlig ikke samme sikkerhedsnet, som man har som almindelig lønmodtager, ligesom man typisk også sætter en vis sum penge og således også en drøm og en ambition på højkant.

Derfor er vilkårene for danske iværksættere også noget, man hyppigt diskuterer på Christiansborg. Her er man nemlig bevidst om, at man er nødt til at fjerne nogle af de usikre omstændigheder, der følger med det at være selvstændig, hvis man gerne vil lokke flere til netop at tage dette spring, og det vil man.

Netop derfor har man inden for de seneste år også set, at man har forbedret vilkårene for selvstændige, når det kommer til dagpengeretten, så den i dag er tilsvarende den ret, man har som almindelig lønmodtager. På samme måde diskuterer man også retten til barselsdagpenge blandt kvindelige selvstændige og iværksættere, som også er et centralt tema.