En klassiker eller den nyeste trend?

Lys har en stor betydning for, hvordan et rum opfattes. Skarpt lys i en klar tone giver en mere kold atmosfære, mens et blødt og lidt mere gyldent lys kan give en hyggelig stemning. Lamper er ikke blot en brugsgenstand, men også en stor del af det visuelle i indretningen. Det handler både om det funktionelle – altså hvilket lys lampen giver, men også hvilket udtryk lampen har i sig selv. Er det en gammel designklassiker eller en mere vovet lampe fra Ikea? Begge lamper kan være ideelle til rummet, alt efter hvilken stemning du ønsker at have.

Forskellige lamper til forskellige rum

Ja, der er brug for lamper alle steder. Dog er det meget forskelligt, hvilke lamper der er bedst til de enkelte rum. I stuen og over spisebordet er der behov for meget lys, og her er det oplagt at have en lampe, der hovedsageligt lyser ned over bordet. Her er også det vigtigt, at du finder en lampe, som passer til rummet og bordet, det skal hænge henover.

Hvis det er et meget stort rum med for eksempel et rustikt plankebord, kan der fint hænge en stor markant lampe. Men hvis rummet er lille, og der står et lille fint bord i et hjørne, er det vigtigt at vælge en lampe, der ikke er for tung, og som gør rummet mindre. Her kan det også være en fordel enten at vælge en lampe i en lys farve eller med gennemsigtigt glas, så der kommer meget lys ud i hele rummet. Det samme gør sig gældende over et skrivebord. Lyset er her selvfølgelig det essentielle, da det er vigtigt, at det er lys, som du kan lide at arbejde i.

Jordfarver og massive former

Ligesom inden for alt andet indretning er der også en trend inden for lamper. Der findes rigtig mange klassikere inden for lamper, og mange kendte møbeldesignere har også designet lamper. Men hvis du vil være med på nyeste trends inden for boligindretning, kan du også vælge lamper, der er mere vovede. Det kan for eksempel også være en klassiker i en flot pastelfarve, som giver lidt kant til en klassisk indretning.

I 2019 er det de jordnære naturfarver som beige, brun og grå, der er i fokus. Men hvis du gerne vil have farver ind i dit hjem, er pastel stadig fremme. I de seneste år har lyserød været i fokus, men fokusset i år er mere støvet grøn og andre naturfarver i pastel.

I Skandinavien indretter vi meget elegant og let. I 2019 kommer vi dog mere til at se nogle massive former, men som stadig er organiske i sit udtryk. Så hvis du for eksempel mangler en ny standerlampe, er det en mulighed at vælge en mere massiv stang, som har et grovere udtryk. Det giver både noget råt og noget kant til din indretning, specielt hvis du har brugt mange pastel- og lyse farver.