Sådan får du liv i haven til foråret

En smuk have er, for mange, helt essentiel i foråret. Det er her, farverne endelig kommer frem efter den lange vinter! Men haven vågner ikke op uden hjælp, slet ikke i de regnbuer, mange håber på.

Hvis du godt kunne bruge lidt hjælp til din have, er du havnet det rette sted. Den her korte artikel giver dig en guide til, hvordan du kan få en smuk have, når varmen kommer igen.

Den rette muld

Du bør ikke modarbejde den jord, der er på din grund, men er mulden meget ufrugtbar, kan det være en idé at søge hjælp. Det kan du finde i form af varmebehandlet kompost, som desuden også kan hjælpe god muld med at blive endnu bedre.

Varmebehandlet kompost er et organisk middel, der forbedrer jorden og giver det et tilskud af de næringsstoffer, der holder den sund og øger stabiliteten. Du kan købe det her og bruge det i dine bede, højbede eller omkring dine fritstående planter.

Den rigtige jord gør hele forskellen. Det er vigtigt, du ved, hvilken muld du har på din grund. Hvis den er leret, sandet, kalket, uanset hvad, så er den bedre til nogle planter end andre.

Kend dine planter

Du skal vide, hvilke planter er egnede til det område, du bor i. Selvom alle planter, der sælges til de danske haver, har mulighed for at gro i landet, betyder det ikke, de vil trives i dit område.

Bor du fx på vestkysten, vil din have trives bedre med andre planter end midt inde i landet. Blæst, vejrforhold og jorden har meget at skulle have sagt, og det er ikke altid nok, at en plante er smuk at se på; den skal også kunne holde til de vilkår, du giver den.

Lær om de forskellige forhold, du har i din have, og find smukke planter, der passer og trives i dem. Der findes mange vidunderlige blomster, buske og træer, som har udviklet sig til at håndtere barske eller finere miljøer, så du skal ikke være bange for at løbe tør for muligheder – uanset hvor på spektret din have ligger!

Forbered dig ordentligt om efteråret

Hvis du vil have, at din have skal blomstre op og springe smukt ud i foråret, skal du gøre klar allerede om efteråret. Lær om dine forskellige planter og find ud af, hvordan du plejer dem bedst muligt, så de er klar igen efter vinteren.

Det kan fx være ved at finde ud af, hvornår du skal klippe dine buske eller stauder ned, så de ikke fryser i vintermånederne, eller hvordan du skal håndtere blomsterløg og frø. Hver plante er unik, og selvom det lyder som meget arbejde, hvis du er nybegynder, vil det hurtigt ligge på rygraden.

En smuk forårshave er slet ikke så svær at skabe, hvis du ved, hvor du skal begynde. Efteråret er det tidspunkt, hvor du skal lægge mere arbejde i, så du kan nyde dine resultater i den dejlige forårssol nogle måneder senere.