Hvornår skal man bruge sikkerhedsbriller?

Sikkerhedsbrillen er ofte kendt fra nytårsaften, hvor vi årligt bliver mindet om at beskytte øjnene, når vi går i gang med årets fyrværkeri. Her er vi generelt blevet gode til at bruge sikkerhedsbrillerne, fordi vi har hørt om de konsekvenser, det kan have, når vi ikke bruger dem.

Nytårsaften er dog ikke det eneste tidspunkt og fyrværkeri er ikke den eneste grund til at bruge sikkerhedsbriller. Det er faktisk nødvendigt på andre tidspunkter – især når det gælder diverse jobs med arbejdsopgaver, hvor der kan være behov for ekstra øjensikkerhed.

Flere af os har sikkert befundet os i en situation, hvor vi burde have brugt sikkerhedsbriller, men undlod af forskellige årsager. Måske havde vi ingen sikkerhedsbriller – eller måske har vi ikke indset at det var en nødvendighed, før det var for sent. I alle situationer, hvor du kan være i risiko for at skade øjnene, er det altid en god idé at anvende øjenværn, og hvis det er i forbindelse med dit arbejde, er det endda lovpligtigt.

Sikkerhedsbriller skal anvendes i forbindelse med arbejdet, hvis det ikke kan tilrettelægges eller udføres på en sådan måde, at dine øjne ikke bliver udsat for skade. Det kan f.eks. være i forbindelse med svejsearbejde, laboratoriearbejde og arbejde på byggepladser. Det er din arbejdsgivers ansvar at sørge for, at du har det rette udstyr – men det er også dit ansvar at sikre, at du har det rette udstyr, da det er dig, det går ud over, hvis du ikke har det. Din arbejdsgiver skal sørge for, at du får nogle sikkerhedsbriller, som passer til dig – f.eks. hvis du har brug for sikkerhedsbriller med styrke – og det er dit ansvar, at brillen sidder ordentlig og sige til, hvis det ikke er tilfældet.

Det er dog også en god idé at bruge sikkerhedsbriller i hverdagssituationer, hvor det kan være skadeligt, hvis man får noget i øjnene. Det er i forbindelse med rengøring, når man bruger f.eks. eddikesyre eller husholdningssprit, som kan være skadelige for vores øjne. Det kan også være en god idé at bruge sikkerhedsbriller ude i værkstedet, hvis man f.eks. skal slibe et stykke træ – ellers kan man risikere at få støv eller vildfarne splinter i øjnene. Det er jo dit syn, det kan gå ud over, hvis du ikke passer godt på.