
Hvis dit barn skal til at begynde i 7. klasse, så begynder den næste fase af deres liv. Det er nemlig udskoling. Udskoling er et begreb, der bruges om børn, der skal til at gå i enten 7, 8, eller 9.klasse. Her begynder udskolingen nemlig, hvor folkeskolen stopper og børnene skal langsomt videre ud på deres videreuddannelse efter 9 eller 10.klasse. Det kan være gymnasium, teknisk skole, HF, eller noget helt fjerde. Derfor er udskolingen vigtig, fordi dit barn langsomt bevæger sig ud fra folkeskolen og videre ud i livet. Læs med i denne artikel om, hvorfor udskoling er vigtigt og hvad der skal være særligt fokus på, når dit barn kommer til udskolingen i folkeskolen.
Drømme om videreuddannelse
En af hovedårsagerne til, at udskolingen er vigtigt, er, at det er et springbræt til dit barns fremtid. Det er trods alt her, at de begynder at udvikle drømme og ambitioner for deres fremtid. Det er også en tid, hvor de lærer mere om sig selv, og hvad de er gode til. I skolen vil børnene komme til en studievejleder, der kan fortælle dem mere om udskolingen, og hvad der skal ske fra nu af. Dette vil hjælpe dem med at vælge, hvad der skal ske efter folkeskolen, og om de vil på STX, HHX, HTX eller noget helt andet. Mange vælger gymnasie, men der er også andre muligheder, der er lige så givende for dit barn.
Karaktergivning
Fra 8-10.klasse begyndes der at give karakterer for skriftlige og mundtlige præstationer i folkeskolen. Karaktererne vil blive skrevet i en karakterbog og vil påvirke elevens eksamensbevis for gymnasiet. Jo bedre karakterer, jo større er sandsynligheden for, at eleven kommer ind på den gymnasieskole, han/hun har valgt. Det er vigtigt at vide, at ikke alle skoler er lige gode. Nogle fokuserer mere på akademiske præstationer, mens andre fokuserer mere på barnets behov. I denne udskolingsperiode vil der være ekstra fokus på børnene og indlæringen. Udskolingen skal nemlig gøre børnene mere parate til de videre uddannelser, hvor der gives i langt højere grad karakter og som er adgangsgivende for visse videregående uddannelser.
Højere niveau
Sværhedsgraden øges også i udskolingensperioden. Eleven skal nu kæmpe med nyt og mere komplekst materiale, både hvad angår teori og praksis. Dette kan være en udfordring, men det er også en mulighed for eleven til at udvikle sine færdigheder. For at kunne leve op til de krav, der stilles på det højere niveau, og eleven skal have gode grundlæggende kundskaber. Derfor er det fundament, der lægges i udskolingen, så vigtigt. Hvis en elev ikke føler sig tilstrækkeligt forberedt til det højere niveau, kan han eller hun altid vælge at få ekstra hjælp til at komme videre. Men derfor sker udskolingen allerede i 7. klasse, så der kan blive bygget et godt fundament til at kunne bestride de sværere fag og emner, der vil komme senere i de videregående uddannelser.