Aperol Spritz opskrift

Sommeren 2018 var sommeren, hvor Aperol Spritz for alvor kom på drinkskortet såvel som Danmarkskortet. Den orange populær-drink begyndte at blomstre op på alle caféborde og ikke mindst køkkenbordene i de danske hjem. Og Aperol Spritz-drinken har sådan set siden da fortsat sin ekspansionsrejse og udbredelse. Men hvorfor er denne sommerlige og farverige drink så populær? Hvordan ser den perfekte Aperol Spritz-opskrift ud? Og hvordan laver man den ultimative Aperol Spritz?

Læs med lige her, hvor vi giver dig både ingrediensliste, fremgangsmåde og gode tips og tricks til at lave den perfekte Aperol Spritz.

Ingredienser:

 • 5 cl Aperol
 • 5 cl Prosecco (eksempelvis Ruffino Prosecco)
 • 1 cl danskvand
 • Isterninger
 • 1 skive appelsin.

Fremgangsmåde:

 1. Start med at tage et stort vinglas og fyld det godt op med isterninger.
 2. Tilsæt 5 cl Aperol og 5 cl prosecco.
 3. Top derefter drinken med danskvand i en mængde, der passer til din smag.
 4. Placer en skive appelsin øverst på drinken.
 5. Server din Aperol Spritz straks – perlende og iskold.

Ja, mere skal der sådan set ikke til, før du har en vellavet og lækker Aperol Spritz klar til at drikke. Ovenstående opskrift er lånt fra Shake-it.dk, og den indeholder netop de ingredienser og beskriver den fremgangsmåde, som vi mener er den optimale. Aperol Spritz er dog blevet et kæmpe modefænomen inden for drinks- og cocktail-verdenen, og derfor dækker der hele tiden nye varianter og fortolkninger op. Er din interesse for denne sommerdrink blevet vakt, kan du finde endnu mere information og viden i nedenstående video. Her kan du få syn for sagen og se, hvordan man rent faktisk kreerer en Aperol Spritz, der sidder lige i skabet – på hele to måder.

Italiensk drink for begyndere

Aperol Spritz stammer fra de italienske himmelstrøg, hvor den nærmest er blevet Italiens nationaldrink. Den er særligt kendt som et af de bedste bud på en såkaldt “Aperitivo”-drink, det vil sige en pre dinner-drink, som nydes et par timer inden aftensmaden. I Italien mødes folk på tværs af generationer omkring denne sommerlige drink i festlig og socialt lag. Denne sociale dimension bærer drinken i høj grad med sig. På danske caféer og restauranter ser vi hyppigt de orange glas på stribe før, under og efter maden – særligt i sommerhalvåret. Ja, man foranledes helt til at tro, at den også er overgået til at være Danmarks nationaldrink.

Grunden til, at Aperol Spritz er blevet så populær, er at det er en ekstremt let drikkelig, perlende og farverig drink, der passer til rigtig mange lejligheder. Den fungerer eksempelvis perfekt som velkomstdrink til en sommerfest eller en reception. Ikke mindst fordi, den er nem og hurtig at forberede og kan laves i store mængder. Du kan således nemt ved hjælp af lidt hurtig og simpel hovedregning gange mængdeforholdene af de få ingredienser op og servere din Aperol Spritz i en stor bowle, pitcher eller dispenser. En dekorativ og lækker sommer-velkomstdrink, der trækker forbindelseslinjer direkte til Italiens sommer og sol.

Den søde, friske og dog let bitre smag tiltaler rigtig mange. Derfor er Aperol Spritz en italiensk drink for begyndere såvel som øvede inden for drinks-universet.

Aperol Spritz – en mere eller mindre bitter fornøjelse

Aperol Spritz-opskriften består oprindeligt af hovedingredienserne Aperol, der er bittersød aperitif med en alkoholprocent på 11%, kombineret med Prosecco, som er en relativt tør mousserende vin. Dette betyder, at man skal kunne lide Aperol-smagens bitre og søde noter, hvis man skal kunne lide Aperol Spritz. Der er dog forskellige udgaver af drinken, der afspejler forskellige grader af bitterhed og sødme.

Man skelner overordnet set mellem to udgaver:

 1. Den søde/klassiske udgave: Denne drink er lavet som beskrevet i opskriften ovenfor – altså med Aperol som base.
 2. Den bitre/alternativ udgave: Her bliver Aperol erstattet med Campari, der populært sagt er Aperol-likørens “storebror”.

Campari er også en bittersød krydderlikør. Men den adskiller sig fra Aperol ved blandt andet at have en højere alkoholprocent på 25% og ved at have en langt mere kraftig bittersmag. Både Aperol og Campari er oprindeligt udviklet som en let aperitif, der skal vække sanserne før et måltid eller akkompagnere diverse delikatesser, snacks og lignende. Derfor er begge versioner af Aperol Spritz-drinken yderst velegnede til at servere for dine gæster i forbindelse med et tapasbord eller andre lette anretninger før en middag.

Så spørgsmålet er, om du er til den mindre eller mere bitre fornøjelse – Aperol eller Campari? Begge Spritz-versioner er relativt billige drinks, og ingredienserne kan købes i de fleste velassorterede supermarkeder.

En verden af Spritzer

Aperol Spritz er ikke bare Aperol Spritz. Efterhånden har drinkens udbredelse affødt et væld af forskellige versioner og kreative fortolkninger – både på caféerne og i de danske privathjem. Den mest populære og mest solgte er stadigvæk den oprindelige og klassiske udgave. Men vi vil alligevel give dig lidt inspiration til, hvordan du ved hjælp af små tiltag og justeringer kan få spicet din Aperol Spritz en smule op. Her får du et par bud på alternative Aperol Spritz-opskrifter, som du frit kan stjæle fra.

Den vinterlige sommer-Spritz

I denne udgave bliver danskvanden erstattet med ginger beer (alternativt ginger ale), hvor den varmende ingefær går ind og komplementere den friske Aperol-smag. På den måde får sommerdrinken en “vinterlig makeover”, der gør den velegnet også i de kolde vintermåneder.

Rosé Spritz:

Fortolkningen består her i, at Prosecco byttes ud med (sparkling) rosévin, hvilket tilskriver drinken en ekstra frisk karakter. Husk dog at toppe med danskvand for at bibeholde den boblende effekt, hvis du anvender en rosévin, der ikke er sparkling.

Frozé Spritz:

Dette er sådan set den frosne udgave af Rosé Spritz, der er velegnet til at blive frosset ned. På den måde kan du få skabt en granita-lignende konsistens, der er læskende og kølig at indtage i sommervarmen. Du kan bruge både sugerør og ske til formålet.

Aperol Sangria Spritz:

Som navnet angiver, har vi her at gøre med en ægte fusions-drink, der kombinerer Sangria med Aperol Spritz. Det vil sige Sangria, Aperol og danskvand – toppet med en appelsinskive. Ønsker du drinken sødere, kan du med fordel tilsætte en smule friskpresset appelsinjuice for at afrunde smagen.

Aperol Strawberry Spritz:

En sommerlig fortolkning af Aperol Spritz. Her kombineres alle ingredienserne fra den klassiske opskrift med frisklavet jordbærpuré (eller jordbærsirup). Pynt drinken med et par skiveskåret, friske jordbær. Dét er indbegrebet af sommer!

Aperol-Gin Punch: 

Her bevæger vi os lidt længere væk fra den klassiske udgave. Det drejer sig om en “pitcher”-version med gin, der består af henholdvis Aperol, gin, friskpresset grapejuice, appelsinjuice og limejuice samt et par stænk Angustora Bitters. Selvfølgelig toppet med danskvand eller mousserende vin afhængig af smagspræferencer. En anderledes Aperol-oplevelse, der er velegnet til en sommer- eller havefest.

Gå Spritz-amok

Ja, som du nok kan høre, er der altså rig mulighed for at eksperimentere med Aperol Spritz-opskriften. Og du skal ikke holde dig tilbage. Til syvende og sidst handler det om at finde netop den udgave, der passer til dine smagsløg.

Vi håber, at du nu er blevet klædt sommerligt på til at hoppe ud i Aperol Spritz-universet. Vi kan garantere dig, at der ligger mange lækre, spændende og bittersøde oplevelser forude.

Så opfordringen herfra er ganske klar: Bare gå “Spritz-amok”!

Rigtig god fornøjelse – og god sommer!