Gode råd: sådan vælger du en god vin til middagen med vennerne

Hvis du har inviteret vennerne på besøg til en god middag en fredag aften, er du sikkert godt i gang med at planlægge, hvad der skal serveres til både for- og hovedret. Her handler det naturligvis om at stable en lækker middag på benene, så I virkelig kan hygge jer og nyde en lang aften i hinandens selvskab.

Men hvad med vin? Hvis du vil lave god mad, er god vin også en nødvendighed, hvis du vil tage middagen til nye højder. Men hvordan vælger du den rette vin til den ret, du gerne vil servere? Det kan du læse mere om herunder.

Find balancen mellem vin og mad

Mad og vin passer perfekt sammen, men for at få en god smag skal du sørge for at matche vin og mad helt rigtigt. Her skal du først og fremmest tænke på, at der skal være en god balance mellem vinen og maden.

Det vil sige, at vinen ikke må være for kraftig i forhold til maden, mens maden selvfølgelig heller ikke må være for kraftig i forhold til vinen. I stedet skal den helt rette balance findes, så vin og mad kommer til at komplementere hinanden.

Hvis du husker dette, er du godt på vej til at matche vin og mad. Du kan også have disse regler i baghovedet:

  • Til lyse og lette retter er lyse tørre vine et godt valg. Det kan eksempelvis være til kylling

  • Til mere kraftige og tunge retter skal der en mere fyldig vin til for at skabe balance. Til eksempelvis gris eller kalvekød er en mørkere vin med god fylde et godt valg

  • Til endnu kraftigere retter som eksempelvis krydret mexicansk mad, skal der en kraftig og krydret vin til, som gerne må have en høj alkoholprocent

  • Til fede retter er en syrlig vin et godt valg