Dark and Stormy drink opskrift

Det var en mørk og stormfuld nat… Sådan fristes man næsten til at begynde, når man skal fortælle om den populære drink “Dark and Stormy”, der også kendes under betegnelserne “Dark n Stormy” og “Dark ‘n’ Stormy”. Selve basen i en Dark and Stormy er rom og ginger beer (eller alternativt ginger ale) – og nærmest ikke andet. Ergo: En drink, der er lige så simpel og hurtig at forberede, som den er lækker og smagfuld. Men hvordan ser den perfekte Dark and Stormy-opskrift egentlig ud? Og hvordan skal du bære dig ad, hvis du vil opnå et optimalt slutresultat?

Læs med lige her, hvor vi giver dig både ingrediensliste, fremgangsmåde og gode tips til alternativer til Dark and Stormy.

Ingredienser:

  • 5 cl Mørk rom (eksempelvis Matusalem Solera 15 Gran R.)
  • 1 cl Friskpresset limesaft
  • 10 cl ginger beer (alternativt ginger ale)
  • 0,5 cl Angustora Bitters
  • Isterninger
  • 1 skive lime.

Fremgangsmåde:

  1. Start med at tage et glas efter præference og fyld det helt op med isterninger (ofte et highball-glas). Dette skal udelukkende tjene til at nedkøle glasset på forhånd, så selve væsken ikke mister sin kolde temperatur, når den kommer i kontakt med glasset. Alternativt kan du vælge at lægge glasset i fryseren kortvarigt forinden for at opnå samme effekt.
  2. Tøm glasset for isterninger og fyld nye forsyninger af isterninger derned efterfulgt af henholdvis 5 cl mørk rom og 1 cl friskpresset limesaft.
  3. Top med ginger beer (alternativt ginger ale) og tilføj nogle stænk af Angustora Bitters.
  4. Tag en skive skive eller en limeskal og placer den forsigtigt på toppen af drinken.

Og voila! Et styk frisklavet og lækker Dark and Stormy – klar til at indtages. Denne opskrift er lånt fra Shake-it.dk, og vi har valgt netop dén, fordi både opskrift og fremgagsmåden harmonere med, hvordan en ægte Dark and Stormy skal se ud og blive bygget i vores optik. Dette er dog ikke ensbetydende med, at det er den eneste og den helt “rigtige” tilgang, da mange har en hold til det. Er du tørstig efter endnu mere inspiration og viden om Dark and Stormy, og hvordan den bliver lavet, kan du finde yderligere information i nedenstående video. Her præsenteres drinken, ingredienserne og sammensætning trin for trin, så du selv kan få syn for sagen – den lækre af slagsen vel at mærke.

Dark and Stormy med forskellige (vind)styrker

Dark and Stormy er bogstaveligt talt “stormet” fremad og ridder stadig på en popularitetsbølge. Den populære drink er ikke bare at finde på drinkskortet på de fleste barer, caféer og restauranter, men har i den grad også indfundet sig i køkkenerne og barskabene i små, danske hjem.

Populariteten skyldes for det første, at drinken er nem og hurtig at forberede og ikke kræver nogle særlige drinks-skills. For det andet er ingredienserne både billige og nemme at finde i de fleste velassorterede supermarkeder. For det tredje er drinken ekstremt let drikkelig grundet dens fine balance mellem den stærke rom, sødmen fra ginger beer og de bitre noter fra Angustora Bitters. Alt sammen fusioneret i én og samme lækkerbiksen af en cocktail.

Navnet “Dark and Stormy” henviser til den mørke rom. Men navnet stammer også fra drinkens oprindelseshistorie, der er spundet op omkring en (mere eller mindre diffus) fortælling om drinkens fødsel på det det caraibiske, stormfulde og mørke hav. Det er rommen, der er hovedpersonen i en Dark and Stormy, og derfor er det vigtigt at overveje, hvilken rom man vil bruge. Der findes et væld af blandingsværdige rom med forskellige smage, grader af sødme og ikke mindst alkoholstyrke – ja man fristes næsten til at sige “stormstyrke”.

Hvilken rom, du vælger at gå med, er selvfølgelig en individuel smagssag. Vi anbefaler eksempelvis Matusalem Solera 15 Gran R., der er en sød og afbalanceret rom, der komplementere syren fra limen og bitterheden fra Angusotra Bitters rigtig godt. Men en Havana Club Especial-rom vil tjene godt til formålet. Skal man dog følge den helt gamle skole, er den oprindelige og autentiske Dark and Stormy baseret på Goslings Black Seal Rum.

Så husk at sætte dine “drinks-sejl” efter, hvilken vindstyrke din Dark and Stormy-rom skal have.

Ginger beer eller ale – same, same, but different

Ingen Dark and Stormy uden ginger beer – eller er det ginger ale? Dette spørgsmål dukker hyppigt op, når man taler om Dark and Stormy-opskriften. Generelt set er der bred konsensus om, at ginger beer er den rigtige ingrediens at bruge til drinken. Men i visse kredse sværger man til ginger ale som alternativ. Man kunne let foranlediges til at tro, at ginger beer er en alkoholisk drikkevare, men sådan forholder det sig nu ikke. Faktum er, at både ginger beer og ginger ale er non-alkoholiske softdrinks, der deler samme søde og karakteristiske smag af ingefær.

Men er de to softdrinks da helt ens? Nej, men de ligner hinanden meget. Forskellen er typisk, at ginger beer er lidt mindre sød og har en kraftigere ingefærsmag end ginger ale. Der udover brygges ginger beer, hvorimod ginger ale produceres. Dette er vigtigt at have for øje, når du skal bygge din Dark and Stormy. Du bør derfor overveje, om du vil gå med den søde udgave eller den mindre søde. Vær desuden opmærksom på, at produkternes smag varierer markant fra mærke til mærke. Det bedste råd er derfor at prøve dig frem, indtil du rammer plet.

Og skulle du have en ekstra sød tand, er der visse Dark and Stormy-opskrifter, der tilføjer en smule sukkerlage for at afrunde smagen.

Moscow Mule – Dark and Stormys “fætter”

Men hvad nu hvis du ikke er til rom? I dette tilfælde står Dark and Stormys nære “fætter”-drink klar til at blive lavet i stedet. Det drejer sig om den såkaldte “Moscow Mule”, som helt grundlæggende adskiller sig fra Dark and Stormy ved at bytte rom ud med vodka. And that’s it.

Typisk vil du her få en drink med lidt mindre kraftig og gennemtrængende alkoholsmag, og du mister desuden sødmen fra rommen.

Og skulle du slet ikke være til alkoholsmagen, er der også råd for det. Du kan nemlig sagtens nyde en alkoholfri version baseret udelukkende på ginger beer (eller ginger ale) med limejuice. En frisk og lækker drink, som du ikke bliver beruset af – kun glad.

Vi håber, at du nu har fået mod på at hoppe i jollen og begive dig ud på det Dark and Stormy-drinkens stormfulde og smagfulde hav. Vi ønsker dig rigtig god tur – og håber du når godt i havn.